Обліпиха – ягода, яка протягом всієї зими зберігає в собі тепло і енергію літа, сонця, гарного настрою. У цій ягоді зібраний цілий ряд корисних і цілющих речовин, необхідних для здоров’я нашого організму. Вживання обліпихи в будь-якому вигляді – це 100-відсоткова найкраща профілактика будь-яких демісезонних захворювань : вірусних, запальних та інфекційних.
Сьогодні ми приготуємо з вами пиріг з цією чудовою і красивою ягодою. Начинкою для нього може служити і свіжа обліпиха, і протерта з цукром. Для початку давайте свіжі ягоди (400 г) обіллємо окропом і протремо їх через дрібне сито, щоб відокремити кісточки від м’якоті.
Тепер підготуємо такі інгредієнти:
- Борошно (1 склянка);
- Масло вершкове (80 г);
- Цукор (0,5 склянки);
- Яйце (2 шт.);
- Мед (2 ст. л.);
- Сода (0,5 ч. л.);
- Сіль (1 щіпка).
Перший крок в приготуванні тіста: борошно, цукор, сода і сіль змішуються у великій ємності. Потім додається туди вершкове масло в розм’якшеному вигляді, і перетирається.
Другий крок – замішуємо тісто з додаванням яєць і меду.
Третій крок – змішуємо тісто з протертою ягодою обліпихи.
Важливо: якщо ви використовуєте для рецепта готові обліпихові вітаміни з цукром, то в тісто його можна класти в половину менше.
Ретельно перемішавши тісто і обліпиху дерев’яною ложкою, переливаємо його в форму для запікання, змащену маслом і посипану сухарями або манкою.
Випікається «Рижик» при температурі 180 градусів за Цельсієм не більше півгодини. Перевіряємо сірником або зубочисткою готовність пирога. Виймаємо і даємо охолонути.
Поєднання ягідної кислинки з солодкістю тіста надає обліпиховому пирогу особливого шарму.
Смачного!