Полезные свойства крыжовника

Аґрус – ягода, яка з давніх часів вважається «універсальним доктором», тобто фахівцем в багатьох областях медицини. Безумовно, практично всі бачили як росте аґрус, і навіть їли його, адже купити його досить легко в літній період. Але при цьому мало хто знає про всі його надзвичайно корисні якості і властивості. Але спочатку пару слів про саму рослину в цілому.

Аґрус – це чагарник-багаторічник. Його пагони суцільно усіяні шипами і вузликами. Але це справжній, той самий стародавній аґрус, прапрабатьки якого були відомі в нашій смузі ще в Х столітті. А сьогодні завдяки вченим-селекціонерам вже виведено досить багато сортів цього куща, на якому немає колючок, і він цілком «дружелюбно» відноситься до людей. І своїми властивостями анітрохи не поступається своєму «старшому побратиму».

У Європейській кухні плоди аґрусу використовуються з ХІІІ століття для приготування соусів та супів. А в деяких країнах його колючі пагони використовувалися для побудови огорож, які захищали житла від набігів незваних гостей.

Самі ж плоди аґрусу то є несправжня ягода злегка довгастої округлої форми, і різних відтінків – червоного, зеленого, жовтого, білястого та таке інше.

У складі плодів колючого чагарнику вкрай високий рівень вмісту каротину і аскорбінової кислоти. Мікроелементи, макроелементи, антоціани (пігменти з розряду глікозидів) і флавоноїди (безпосередньо впливають на ферментну активність в організмі людини), вітаміни, мінерали, органічні кислоти – все це міститься у ягоді аґрусу в ідеальному поєднанні і пропорціях.

Народна медицина, мабуть, саме аґрусу віддає перевагу перед іншими ягодам як препарату з жовчогінними, сечогінними та проносними властивостями. Рекомендується до вживання ця ягода тим людям, хто страждає печінковими захворюваннями і різними недугами сечостатевої системи.

Недокрів’я – досить поширена сьогодні хвороба відмінно лікується за допомогою свіжого соку аґрусу з медом. Часті крововиливи, шкірні дерматологічні захворювання, анемія, інтоксикації організму солями важких металів і радіонуклідами, судинні захворювання – все це під силу ягодам аґрусу, його соку.

Завдяки високому вмісту в плодах цього чагарника серотоніну вони є чудовим профілактичним засобом, який попереджає пухлинні захворювання, в тому числі рак. При регулярному вживанні ягід аґрусу зміцнюються стінки кровоносних судин, знижується рівень ризику розвитку кровотеч (одна з властивостей аґрусу – кровоспинний), підвищується імунітет і зміцнюються захисні властивості організму в цілому, виводяться радіонукліди і солі важких металів.

Ось всі ці властивості і роблять цю ягоду незамінним продуктом харчування для людей, які проживають в екологічно неблагополучних районах, в зонах з високою радіацією, в промислових центрах і великих мегаполісах.

У зимовий період «вітаміни» або варення з аґрусу – продукт, який просто зобов’язаний займати почесні місця на полицях з подібною консервацією. Адже при найменшій застуді або запальному процесі саме варення з аґрусу, як не можна краще замінить всілякі хімічні фармакологічні препарати. І в найвідповідальніший момент не доведеться бігти в аптеку за дорогими імпортними засобами, адже можна буде дістати баночку з «золотим» (в сенсі кольору та лікувальних властивостей) варенням, «прийняти» цих солодких ліків і бути здоровим до самого наступного врожаю.

Купити аґрус в свіжому вигляді завжди можна на ринках свого міста в сезон його врожаю, а консервований – у нас, зв’язавшись з нами за телефоном, вказаним на сайті.

0
    0
    Кошик
    Кошик порожнійДо магазину