Чорниця – низькорослий чагарник, багатолітник. Ягоди чорниці – це справжній дарунок північного лісу. У дикій природі максимальний ріст чагарнику чорниці досягає 30 см.
Спілі ягоди мають кисло-солодкий смак з легким в’язким ефектом, чорний колір. Кожна ягідка покрита синювато-сизим нальотом. Усередині ягід ховається темно-червона соковита м’якоть із безліччю дрібних насінин.
Неперевершена цінність цієї ягоди криється в її цілющих властивостях, які, у свою чергу, обумовлені унікальним хімічним складом.
Що ж криється в «скриньці» з назвою чорниця?
Насамперед, кожна ягідка чорниці являє собою наповнену до країв «комору», необхідними для здоров’я мінеральними з’єднаннями й вітамінами. У ній містяться: шість найважливіших кислот (яблучна, бурштинова, щавлева, хінна, лимонна, молочна); вісім основних мікро- і макроелементів (хром, цинк, мідь, сірка, фосфор, залізо, калій, марганець); дубильні речовини, ефірні олії, спирти, і звичайно, важливі вітаміни (А, С, РР, В-групи). Залізо, яке міститься в ягодах чорниці, завдяки повному складу в ній вітамінів В-групи, засвоюється на всі 100% в організмі.
У якості лікарської сировини, ягоди чорниці застосовують і в народній медицині, і в традиційній. Ще далекі наші предки гідно оцінили не тільки приємний смак цього дарунка природи, але і його цілющу силу.
Головна властивість чорниці полягає в антиоксидантах, які входять до її складу. Завдяки ним, ця ягода є чудовим профілактичним засобом ракових пухлин. На клітинному рівні відбувається вплив антиоксидантів чорниці на недоброякісні новоутворення. Цей вплив спрямований на зупинку росту пухлинних клітин, що запобігає подальшому розвитку й розростанню пухлини в організмі людини.
Вітамінний комплекс у складі чорниці є зміцнювальним імунним засобом, а, отже, і профілактикою будь-якого простудного захворювання.
Чорниця широко використовується в офтальмології для терапії очних хвороб. Наприклад, кон’юнктивітів, при відшаруванні сітківки ока, при зниженні гостроти зору й навіть при погіршенні темнової адаптації.
Чорниця поліпшує всі обмінні процеси в організмі, виводить м’яко й безболісно шлаки й важкі солі металів. Протизапальні властивості цієї ягоди використовуються при лікуванні жовчовивідних шляхів, печінки, ревматизму, нирок і сечового міхура. А властивість, приводити в норму кількість цукру в крові людини, робить її прекрасним дієтичним продуктом при цукровому діабеті.
Як видно, ягоди чорниці – це справжній скарб для міцного здоров’я й повноцінної життєдіяльності людини.