Червона смородина або паричка – як її ласкаво називають в народі – ягода з сімейства аґрусових. В цілому рослина являє собою листопадний чагарник з невисокими пагонами, який при хороших погодних умовах і благодатному ґрунті дає рясний урожай протягом 17-20 років поспіль. З усіх своїх «родичів», саме кущі парички відрізняються найбільшою стійкістю і добре виносять низькі температури, тобто морози. Тому розводять цю рослину і в місцях, де основну частину року панує зима.
З раннього дитинства кожен з нас, безумовно, любив ласувати прозорим, немов наповненим літнім теплом, джемом або компотом із червоної смородини. Але в Західній європейський частини нашого материка червону смородину використовують переважно як лікарський засіб. Та й сама Західна Європа вважається батьківщиною парички.
Основними корисними якостями червоної смородини є: здатність покращувати засвоєння тваринних білків в організмі людини, приводити в норму кишкову перистальтику, підвищувати апетит, досить м’яко усувати запори. За допомогою цієї яскравою і соковитої ягоди проводиться терапія ентероколітів (оскільки червона смородина має м’який жовчогінний вплив), колітів спастичного характеру, екзем і дерматитів з різною етіологією.
Оксикумарин – це унікальний компонент ягід червоної смородини. Він, потрапляючи в організм людини, руйнує тромби в кровоносній системі та профілактує їх подальшу появу і зростання. І, таким чином, паричка є головною ягодою в справі лікування різних тромбозів і тромбоемболій. Більше того – оксикумарин сприятливо впливає і покращує функціональність системи згортання крові. Так що сміливо можна заявити: нехтування цією ягодою є злочином людини проти самої себе.
Залізо – ще один із складників червоної смородини. Отже, людям страждаючим анемією, низьким гемоглобіном і слабкими судинними стінками її просто необхідно включати до свого раціону харчування.
Калій у складі ягоди займається регулюванням водно-сольового балансу і нормалізацією функціонування серцево-судинної системи. Всі ці властивості ягоди в сукупності роблять її ефективною у випадках залізодефіцитної анемії, остеопорозу і серцево-судинних захворювань.
Червона смородина, крім усього вищеописаного, на думку сучасних європейських вчених є чудовим анестезіологічним засобом при хворобливих синдромах внутрішніх органів. Її застосовують як профілактику облисіння (до речі сказати, дуже ефективно) і нападів епілептичного характеру. А морс із червоної смородини або сік із свіжих ягід призначається в період вагітності для зняття блювотного рефлексу при токсикозі.
Також морс і сік з парички є прекрасним засобом від спраги в літній період, а варення з неї – це справжня знахідка в зимовий сезон для тих, хто страждає частими застудами.
Протягом року і регулярно рекомендується ця ягода для включення в раціон харчування (причому в будь-якому вигляді) для жителів забруднених районів, де високий рівень радіації або висока насиченість промисловими виробництвами. У цих місцях у людей відзначається знижений імунітет. Червона смородина в даному випадку регулює і стимулює імунну систему, підвищуючи захисні властивості організму.
Купити ягоду свіжу завжди можна на ринках свого міста в сезон її врожаю, а консервовану – у нас, зв’язавшись з нами за телефоном, вказаним на сайті.