Користь обліпихи

Ягоди обліпихи з давніх часів уславилися як «золоті», тобто, дорогоцінні, не перевершені своїми корисними властивостями. Ще за часів перших лікарів (тоді - народних цілителів) саме обліпиха вважалася панацеєю від більшості знайомих і навіть незнайомих хвороб. У Стародавній Греції ягоди, наповнені сонячним теплом та енергією, бралися за основу при виготовленні ліків для поранених, виснажених в боях воїнів, їх коней.

Яскраво-помаранчеві, жовті або з червонуватим відтінком плоди мають специфічний смак. Його можна охарактеризувати як кислувато-гіркий. Але, чим ближче до зимових морозів відсувається збір врожаю, тим більше в ягодах з'являється цукристості, що відповідно, додає смаку приємної солодкості.

Обліпиха - джерело сили і здоров'я

Головною лікувальною властивістю рослини вважається швидке відновлення сил, енергії, загоєння ран. Це якості, які були відкриті ще за часів перших тибетських лікарів. Сучасна ж медицина значно розширила список корисних впливів обліпихи на організм людини, вивчивши її унікальний органічний склад:

  • Зміцнення імунної системи;
  • Профілактика і лікування застуд;
  • Очищення організму від шлаків, токсинів;
  • Зміцнення серцево-судинної системи;
  • Відмінна профілактика інсультів, інфарктів, гіпертонії, остеопорозів, онкологічних захворювань;
  • Продовження дітородного періоду у жінок, надання позитивного впливу на гормональну систему;
  • Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту, щитовидної залози, системи зору;
  • Терапія нервової системи, депресійних станів, поліпшення настрою, загального морального й фізичного станів;
  • Надання омолоджувального впливу на шкіру людини.

Це далеко не повний список корисних властивостей і якостей ягід обліпихи. Але вже й цього достатньо, щоб оцінити безцінність цих плодів, дарованих природою людині.

Як застосовується обліпиха?

Заготовляють обліпиху в самих різних видах, причому зберігати всю користь її не заважає навіть щадна термічна обробка.

Свіжа ягода, перетерта з цукром, варення, обліпихове пюре або крем, заморожені ягоди, висушені - все це дивним чином грає роль «чарівної скриньки» з коштовностями, що займає почесне місце в коморах серед інших «закаток». Застосовуються різні види обліпихових заготовок для приготування всіляких кулінарних шедеврів - від розкішних здобних пирогів з начинкою, екзотичних десертів (сорбетів, мусів, морозива), до неповторних за своєю красою, прозорості та багатства смаку напоїв (компотів, морсів, киселів, чаїв, лікерів, вин, грогом, коктейлів, так далі). І, зауважте, кожне з блюд - це джерело здоров'я, сили, енергії, настрою.

Корисне кулінарне розмаїття

Фрукти, горіхи, прянощі складають «сонячним ягодам» прекрасну компанію в різних стравах. Тому в варення з «золотих» плодів можна додавати імбир, бадьян, волоський горіх, мигдаль. Роблячи пюре або десертний соус, спробуйте поєднати обліпиху зі шматочками свіжого ананасу, груші, часточками солодкого мандарина. Якщо ж робити заготовку у вигляді гострих соусів до обліпихи можна додати каррі, корицю, паприку.

Такий тандем дасть неймовірно приємний вишуканий смак, з нотками екстравагантності. А знаючи, скільки користі несе в собі кожен з варіантів, буде легко підтримувати здоров'я своє та своїх близьких, регулярно подаючи до столу «обліпихові» страви.

Масло обліпихи

Цей продукт, мабуть, можна віднести до вищого розряду. Навряд чи знайдеться щось, порівнянне своєю корисністю з маслом обліпихи. Опіки різної природи, навіть найважчого ступеня, пролежні, променеві, радіаційні ураження, цукровий діабет, серцеві недуги, онкологія, виразка шлунку, гінекологія, урологія, гепатологія - все це області, де масло насіння «золотий» ягоди просто незамінне. Цікаво, що цей факт визнаний як народними цілителями, так і сучасними лікарями традиційної медицини.

Наостанок, необхідно відзначити, що обліпиха - це єдиний в своєму роді продукт, у складі якого знаходяться одночасно всі чотири види поліненасичених жирних кислот: омега-3, -6, -7, -9.

Такий широкий спектр дії в організмі людини також обумовлений вмістом в складі комплексу вітамінів, мінералів, а головне, антиоксидантів. Неповторне співвідношення речовин всередині ягоди, власне, і робить її, таку маленьку, настільки могутньою, переможної в боротьбі з різними небезпечними хворобами.

0
    0
    Кошик
    Кошик порожнійДо магазину