Штрудель зі свіжої або перетертої смородини – це справжній делікатес, який оцінять любителі борошняних десертів, які не бажають до того ж набирати зайві кілограми. Смак цього листкового рулету неймовірно гарний. У ньому можна почути і солодкі нотки, і легку кислинку. А ще такий штрудель незмінно нагадує про тепле сонячне літо своїм ароматом. В цілому такий ягідний пиріг навіть є корисним, оскільки він не просто низькокалорійний десерт, але ще і при приготуванні зберігає всі корисні якості чорної смородини. Так що любителям – ласунам забезпечена профілактика і гіпертонії, і різних простудних запальних захворювань.
Для початку давайте навчимося робити листкове тісто самостійно. Цей процес не займе у вас багато часу і не відніме сил. Так що – смачніше і корисніше зайнятися приготуванням тіста своїми руками, ніж купувати готове в магазині.
Що нам знадобиться в цьому випадку:
- 1 кг борошна;
- 800 г маргарину вершкового (в ідеалі, звичайно, взяти вершкове масло);
- 2 штуки курячих яєць;
- 1 ч. л. солі;
- 2 ст. л. оцту;
- 1,5 склянки крижаної води.
У ємності розбиваємо яйця, додаємо туди сіль і оцет, розмішуємо. Потім додаємо крижану воду, так само ретельно перемішуємо все і ставимо отриману суміш в холодильник на 7-10 хвилин.
Поки рідка фаза тіста чекає свого часу в холодильнику, ми змішуємо борошно з натертим маргарином (маслом), за допомогою методу «втирання» одного інгредієнта в інший.
Перетертий маргарин з борошном виглядає як сипуча суха суміш. Збираємо її гіркою в широкій мисці (ємності), в серединці робимо поглиблення, в яке і наливаємо поступово рідку суміш з холодильника. Вимішувати листкове тісто довго не потрібно. Коли вийшов не липкий «клубок», замотуємо його в кулінарний стрейч і кладемо в холодильник (в ідеалі – на 12 годин), але в нашому випадку досить і двох.
Після двох годин відрізаємо від нашого тіста приблизно 400 г і починаємо робити смородиновий штрудель.
Розкачуємо з тіста тонкий шар, а зверху укладаємо в один шар ягоди чорної смородини (ягід потрібно буде приблизно один стакан). Від краю ягоди потрібно викладати приблизно на 1,5-2 см, злегка придавлюючи їх в тісто.
Коли смородина «вкрила» весь пласт тіста, починаємо згортати його в рулет, ретельно зчіплюючи по краях.
Після того, як рулет буде викладений на деко (змащений маслом), його можна обмазати яєчним збитим жовтком і присипати сумішшю з цукру і порошку кориці.
Випікається смородиновий штрудель протягом 25-30 хвилин при температурі в духовці не більше 180 градусів за Цельсієм.
Подається до столу – нарізаними скибочками в холодному вигляді.
Смачного!