Соус «Ткемалі» – традиційна «родзинка» грузинської національної кухні. Його основою є стиглі соковиті плоди сливи-аличі. А часник і ароматні натуральні спеції надають соусу пікантною вишуканості в смаку.
Соус «Ткемалі» – це не тільки смачно, але ще і дуже корисно. По-перше, оскільки в соусі немає масла, він не підвищує рівень жирності страв. По-друге, в ньому зберігаються важливі і необхідні для організму людини вітаміни – Е, Р, В1 і 2, С. Саме завдяки їм поліпшується структура волосся, шкірних покривів, нігтьових пластин, поліпшується мозковий кровообіг і кисневе харчування крові, стан судин.
І по-третє, спеції сприятливо впливають на органи травлення, покращують процеси обміну, підвищують апетит.
Легендарний грузинський соус «Ткемалі» можна приготувати вдома самостійно. Це досить просто.
• 1 кг твердих (не зовсім стиглих) ягід аличі.
• 1 головка часнику.
• 1 гіркий перець червоний.
• Коріандр – 1 чайна ложка.
• Шафран – 1 чайна ложка.
• Цукор – 3 чайних ложки.
• Сіль – 2 чайних ложки.
• Зелень (петрушка, кінза, кріп, м’ята) – по 5 гілочок кожного виду.
Процес приготування соусу починається з відварювання слив – 20 хвилин, у воді (ягоди повинні бути покриті водою, але не плавати). Потім зняти з вогню, продавити м’якоть через сито, тим самим відокремити від шкірки і кісточок.
Всі спеції подрібнити: зелень і перець дрібно нарізати, часник продавити або натерти на дрібній тертці, шафран і коріандр розтерти в ступці.
Змішати всі подрібнені інгредієнти, додати до них цукор і сіль, з’єднати зі сливовим пюре, поставити на невеликий вогонь, помішуючи довести до кипіння. Суміш повинна «нудитися» протягом 10 хвилин. А потім її потрібно розлити по стерильним баночках і закрити консервної кришкою.
Як бачимо, приготувати соус зовсім не складно. Але, тим господиням, які все ж в силу вагомих причин не можуть витрачати час на приготування цієї корисної і смачної, ми рекомендуємо придбати готовий екологічно чистий продукт – соус «Ткемалі» з жовтою або червоною аличі від компанії Tasty MAGIC.
Будь соус від Tasty- це заряд бадьорості, аромат літа і новий вишукано-сонячний смак звичайних домашніх страв. Цими соусами можна приправляти не тільки м’ясо, але і гарніри, овочеві салати. З соусами «Ткемалі» від Tasty готувати легко і просто.